Rechtsvorm kiezen

Bij het starten van een bedrijf is het noodzakelijk om voor een rechtsvorm te kiezen. De ondernemingsvorm die u kiest, heeft invloed op uw belastingverplichtingen en aansprakelijkheid. Het daarom van belang om goed te kijken hoe u de aansprakelijkheid wilt gaan regelen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een rechtsvorm mét en zónder rechtspersoonlijkheid. Een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid houdt in dat de onderneming als persoon wordt gezien en dus ook aan bepaalde rechten en plichten moet voldoen. Wanneer de onderneming verlies lijdt, is de rechtspersoon (onderneming) aansprakelijk. Bij een ondernemingsvorm zonder rechtspersoon is dit niet het geval en kan de eigenaar van een bedrijf zelf aansprakelijk worden gesteld. Dit betekent dat wanneer er schulden ontstaan, de ondernemer met zowel zijn privékapitaal als zijn zakelijke vermogen aansprakelijk is.

Rechtsvorm kiezen met of zonder rechtspersoonlijkheid

Als u de keuze hebt gemaakt tussen een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid, kunt u bij beide vormen nog tussen een aantal opties kiezen. Bij het opstarten van een onderneming, zult u echter meestal kiezen voor een van de volgende rechtsvormen: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv), stichting of vereniging, man-vrouwfirma of commanditaire vennootschap (cv). Een stichting, vereniging en bv zijn rechtsvormen met rechtspersoon. De overige ondernemingsvormen zijn vormen zonder rechtspersoonlijkheid.

Kies de juiste ondernemingsvorm

Wanneer u alleen een bedrijf wil starten, kunt u kiezen voor een eenmanszaak, bv of een stichting. Bij een eenmanszaak is één persoon de eigenaar van het bedrijf, maar u kunt net als bij een bv personeel aannemen. Bij het oprichten van een bv is in tegenstelling tot bij een eenmanszaak een akte van een notaris nodig en is de bv aansprakelijk. In een eenmanszaak is de eigenaar aansprakelijk. Een stichting verschilt van de andere twee vormen in die zin dat de opbrengst van de stichting is bedoeld voor een sociaal doel. U kunt ook kiezen voor een commanditaire vennootschap. Deze rechtsvorm heeft naast gewone vennoten ook zogenaamde stille vennoten. Zij zijn geldschieters die zich verder niet met het bedrijf bezig houden. Kijk voor meer informatie over de verschillende rechtsvormen zeker even verder.

© 2024 ABCDirect.nl | Sitemap