Eigen bedrijf beginnen vanuit uitkering

Wanneer u werkloos thuis komt te zitten en u wilt weer aan het werk, maar u kunt geen baan vinden, dan is voor uzelf beginnen ook een optie. Het UWV helpt mensen die een uitkering hebben met het beginnen van een eigen bedrijf, zodat u toch een inkomen heeft. Er zijn 3 verschillende manieren om vanuit de WW een eigen bedrijf te beginnen.

Eigen bedrijf beginnen met behoud van uitkering

Wanneer u als zelfstandige ondernemer begint op of na de dag dat uw recht heeft op een WW-uitkering, dan kan het zijn dat u in aanmerking voor de startperiode komt. Tijdens deze regeling ontvangt u 26 weken lang maar 71% van uw uitkering. Daar staat wel tegenover dat u niet hoeft te solliciteren. U kunt dus al uw tijd in u bedrijf stoppen. Wanneer u minder dan 26 weken recht op een uitkering hebt, dan wordt deze periode aangepast aan het aantal weken dat u WW krijgt. Om in aanmerking te komen voor de startperiode moet u wel toestemming krijgen van uw UWV werkcoach.  Het nadeel van de regeling is dat u moet wachten tot het UWV akkoord gaat met uw plannen, voordat u met uw eigen bedrijf kunt beginnen.

Eigen bedrijf beginnen met urenkorting

Wanneer u uw eigen bedrijf wilt beginnen, dan is een andere optie om met urenkorting te werken. De uren die u voor uw bedrijf werkt, geeft u door aan het UWV en deze worden dan van uw uitkering afgetrokken. Na een periode van 4 weken wordt het gemiddelde aantal gewerkte uren berekend. Dit wordt dan van uw uitkering afgehouden. Mocht u erna minder gaan werken, dan blijft de uitkering hetzelfde. Voor deze regeling heeft u geen toestemming van het UWV nodig. Dus u kunt direct als ZZP'er aan de slag. Zelfs als u nog geen recht hebt op een uitkering.

Eigen bedrijf beginnen zonder WW

De laatste mogelijkheid die u heeft, is om helemaal geen WW uitkering te ontvangen. U zet de uitkering dan stop en gaat helemaal als zpp'er aan het werk. Het voordeel hiervan is dat u niet verplicht hoeft te solliciteren of dat u de uren die u in u bedrijf stopt aan het UWV door moet geven.

© 2024 ABCDirect.nl | Sitemap