Checklist startende ondernemer

Wanneer u voor uzelf begint, dan zijn er een aantal dingen waar u over na moet denken: uw bedrijfsnaam, uw bedrijfsplan, inschrijven bij de KvK. Dit zijn logische zaken die u dient te regelen, maar er zijn ook dingen waar u misschien niet gelijk aan gedacht had. Hierna volgt een checklist voor de startende ondernemer met de belangrijkste punten waar u als ondernemer rekening mee dient te houden.

Checklist startende ondernemer: rechtsvorm

Wanneer u uw eigen bedrijf gaat beginnen, dan is het belangrijk dat u weet welke rechtsvorm het beste bij u bedrijf past. Zo kunt u voor een eensmaanszaak, besloten vennootschap of een VOF kiezen. Welke hiervan u kiest, heeft gevolgen voor het betalen van belasting en aansprakelijkheid. Zo zijn er zelfs bedrijven die niet bij de KvK ingeschreven kunnen worden. Het is dus belangrijk dat u zich in dit onderwerp verdiept, voordat u uw bedrijf begint. Lees hier [link] meer over de verschillende rechtsvormen.

Administratie

Dit is waarschijnlijk het minst leuke punt in van de checklist voor startende ondernemers, maar de administratie is een belangrijk onderdeel wanneer u een eigen bedrijf hebt. Nu zijn er verschillende manieren waarop u dit kunt doen. Zo zijn er verschillende programma's te krijgen waarmee u uw administratie kunt regelen. Ook kunt u het natuurlijk uitbesteden.

Verzekeringen

Als startende ondernemer bent u verplicht om, net zoals iedereen in Nederland, een ziektekostenverzekering te hebben. Daarnaast zijn er een aantal andere verzekeringen die u kunt afsluiten, zoals een arbeidsongeschiktheid- of aansprakelijkheidsverzekering. Bij dit punt van de checklist voor de startende ondernemer is het belangrijk dat u de bedrijfsrisico's in kaart brengt en deze zo veel mogelijk beperkt.

VAR

Het volgende punt op de checklist voor de startende ondernemer is de verklaring arbeidsrelatie (de VAR). Het aanvragen van VAR is voor iedere ondernemer nodig. Alleen wanneer u een zelfstandige ondernemer zonder personeel bent, dan is het handig om deze bij de belastingdienst aan te vragen. Zo kunt u aantonen dat u niet in verkapt dienstverband bij uw opdrachtgever bent en hoeven zij geen loonbelasting of premies voor u aan de belastingdienst af te dragen.

© 2024 ABCDirect.nl | Sitemap