Businessplan schrijven

Hoewel het schrijven van een ondernemingsplan niet verplicht is, wordt dit wel ten zeerste aangeraden. Het schrijven van een businessplan laat zien hoe uw bedrijf eruit gaat zien, wat het doel is en hoe u dit denkt te bereiken. Dit plan is in eerste instantie bedoeld voor de ondernemer zelf, maar het kan na de beginfase van het bedrijf ook worden gebruikt om externe financierders te informeren. Het is belangrijk dat zij ook een duidelijk beeld krijgen van uw bedrijf en wat u wilt gaan bereiken. Een goed geschreven ondernemingsplan kan investeerders net het duwtje in de rug geven om met u in zee te gaan.

Zo schrijft u een goed ondernemingsplan

Veel ondernemers zien op tegen deze fase van het starten van een bedrijf. Met een paar goede tips is het schrijven van een businessplan echter helemaal niet zo ingewikkeld. Het is belangrijk om het hele plan te schrijven met in uw achterhoofd dat het bondig en helder moet zijn. Bij het schrijven van een ondernemingsplan is het belangrijk om erop te letten dat uw plan prettig geschreven en volledig is. Wanneer externe financierders een onvolledig ondernemingsplan te zien krijgen, zullen ze snel afhaken. Hetzelfde geldt voor het mooier maken van dingen dan ze in werkelijkheid zijn. Het is belangrijk altijd de waarheid te spreken in uw plan, ook wanneer u naar de toekomst kijkt. Wanneer u op deze punten let, zal het ondernemingsplan er zeker goed uit komen te zien.

Onderdelen bij het schrijven van een businessplan

De eerste stap is duidelijk maken hoe het bedrijf eruit komt te zien en wat de visie is. Deze visie moet in één zin te omschrijven zijn. Hierna kan er worden ingegaan op de potentiële klanten en welke problemen zij ervaren. Deze problemen moeten worden opgelost door uw bedrijf. Geef een duidelijke omschrijving hoe deze wordt aangepakt. De volgende stap is aantonen waarom het juist nu noodzakelijk en voordelig is uw bedrijf te starten en een omschrijving van de markt te maken. In een ondernemingsplan moet ook informatie over de concurrentie staan en wat uw bedrijf beter gaat doen. Hierna volgt een omschrijving van het product of de dienst die u gaat aanbieden en hoe dit product gaat worden verkocht (bijvoorbeeld prijs, verkoop en klantenlijst). Ten slotte volgen nog een omschrijving van de medewerkers van het bedrijf en de financiële gegevens.

© 2024 ABCDirect.nl | Sitemap